Blog

Je stelt een koopcontract op wanneer beide partijen het eens zijn geworden over de voorwaarden van de verkoop van een woning. Als je een koopcontract tekent ben je wettelijk gebonden aan de voorwaarden die in dat contract staan.


Sta je op het punt een huis te kopen? Let dan op de volgende punten om je hoofd koel te houden in een oververhitte huizenmarkt.

Ook bij het verkopen van een woning heb je bepaalde rechten en plichten.

 

 

Het klinkt wellicht raar, maar het eigenwoningforfait betekent grofweg de inkomsten die je hebt uit je woning.

Ga je een koopovereenkomst aan? Zorg er dan voor dat je goed op de hoogte bent van de rechten en plichten die je hebt als koper; hieronder zetten we een paar belangrijke rechten en plichten uiteen:

 

In Nederland, en bijna overal in Europa, regelt de notaris alle juridische zaken rondom de overdracht van een huis. Hij of zij is ook de enige die dat mag doen. Anders dan in Amerika bijvoorbeeld waar ze geen notaris kennen. Daar wordt dan ook veel gefraudeerd, omdat er niemand is die toezicht houdt.

Rotterdam staat bekend om zijn unieke architectuur, de haven en de markthal. Een ander mooi kenmerk van Rotterdam is dat er meer dan 200 verschillende nationaliteiten samen leven in deze havenstad. Elke nationaliteit kent zo z’n eigen tradities die zich uiten in kunst en cultuur. Jaarlijks worden deze tradities samengebracht tijdens hét exotische evenement van de stad… Rotterdam Unlimited.

Onlangs is er een groot onderzoek geweest naar het woongeluk in de provincie Zuid-Holland (De Grote OmgevingsTest). En gelukkig - de tevredenheid in regio Rotterdam en Lansingerland is gestegen!

Het is zover, je mag een huis gaan bezichtigen. Doe je dan van te voren huiswerk of neem je ‘gewoon een kijkje?’ Het is altijd wijs om je van te voren goed voor te bereiden. Google de locatie, maak een lijstje met je woonwensen en stel scherpe vragen aan de makelaar.

Sinds 2008 is het verplicht om een geldig energielabel te hebben bij de verkoop en verhuur van een woning.

Je hebt een bod uitgebracht en hij is geaccepteerd. Je tekent het koopcontract en bent bijna woningeigenaar. Fijn!

Heeft jouw makelaar het VastgoedCert-keurmerk? Dan kun je vertrouwen op deskundigheid en vakbekwaamheid.

In januari of februari valt bij iedere woningeigenaar de WOZ-beschikking op de deurmat. Maar wat is dat nou precies?

Muziekfestival Lansingerland Live is 14 en 15 juni hét epicentrum van gezelligheid, lekker eten en herkenbare muziek.

Bij ‘Breakfast in Rotterdam HQ’ kun je de hele dag genieten van de heerlijke ontbijtjes van de bekende instagrammers van @breakfastinrotterdam.

Als het ergens nooit saai is, is het in Rotterdam! Binnenkort opent er in de Maasstad alweer een nieuwe hotspot. Bij Mooie Boules kun je terecht voor een avondje vol plezier, lokale streetfood en borrels.

In Miniworld in Rotterdam zie je de wereld vanuit een ander perspectief. In deze miniatuurwereld gebeurt zoveel tegelijk dat je ogen tekort komt!

Zoek je wat afwisseling van de stadse uitzichten van Rotterdam? Ga dan eens op bezoek bij boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek.

Wanneer je een huis koopt dan ontvang je een eigendomsbewijs (ook wel eigendomsakte of akte van levering) bij de notaris. Wat houdt dit precies in? 

De buurt Hoogkwartier is een van de leukste en nieuwste opkomende buurten in Rotterdam. Dat zie je onder meer aan het Industriegebouw aan de Goudsesingel in de wijk, wat inmiddels een ware culinaire hotspot is. Hier vinden we ook By Jarmush, een breakfast-diner geïnspireerd op de Amerikaanse diner-cultuur. Een meterslange bar, verse filterkoffie en een menukaart met burgers, eiergerechten en pannenkoeken. Bij By Jarmush kun je de hele dag van een typisch Amerikaans ontbijt genieten. Amerikaans met een Rotterdamse twist.

Een goede sfeer, fijne voorstellingen, een stukje geschiedenis en dat ouderwetse theatergevoel: dat is Theater Walhalla in een notendop. In een ver verleden was op dezelfde plek het roemruchte danspaleis Dancing Walhalla te vinden. Nu is het theater vooral bekend vanwege de vele cabaretvoorstellingen in de programmering. 

Wil jij een woning kopen, verkopen of verbouwen? Dan is de kans groot dat je een taxateur inschakelt om erachter te komen wat de woning waard is. Een taxateur moet altijd onafhankelijk zijn en beoordeelt de waarde van onroerend goed. Voor de hypotheekverstrekker is een woningtaxatie verplicht omdat het huis als onderpand voor de lening dient.

Een huis kopen of verkopen. Het heeft nogal wat voeten in de aarde. Een belangrijke vraag van velen is dan ook: “hoe wordt eigenlijk een vraagprijs van een woning bepaald?”. Handig om te weten als je zoekend bent, of wanneer je zelf je woning wilt gaan verkopen.

Het Rotterdamse stadsdeel Oude Noorden bruist! Dat zie je terug op de gezellige pleinen en in de knusse oude straatjes. Liefhebbers van vintage, design, kunst en antiek raken in de vele winkeltjes niet uitgekeken. En ook het aantal bistro’s, restaurants en bars is groot. Een echte aanrader is Salon Tropicana: dé gezelligste karaokebar van Rotterdam. Kun jij net zo goed zingen als Beyoncé of Justin Timberlake? Dan is Salon Tropicana dé plek om dat aan iedereen te laten horen!

Rotterdam kent een rijke filmgeschiedenis. Al bijna 100 jaar is het historische pand aan de Gouvernestraat in het centrum van de stad een plek waar film, muziek en kunst samenkomen. Na het vertrek van Filmtheater Lantaren Venster bestond even de vrees dat het iconische gebouw werd gesloopt. Gelukkig is het nooit zover gekomen. Een renovatie volgde en nu is er KINO: een filmtheater met een mooie bar, een goed restaurant en plek om te werken. Daarmee is het dé hotspot voor filmliefhebbers, flexwerkers en liefhebbers van lekker eten. Maxmakelaars neemt de proef op de som.

Het is een veelvoorkomende misvatting dat wanneer je de vraagprijs van een woning biedt, dat je bod dan meteen geaccepteerd wordt. Dit is dus niet het geval. 

Overdrachtsbelasting betaal je wanneer je een huis koopt of krijgt. Dit bedraagt twee procent van de koopsom op een bestaande woning en bijbehorende grond (dus geen nieuw huis). Voor overig vastgoed zoals een winkel of bedrijfspand ligt het percentage op zes procent. Dit bedrag moet betaald worden aan de belastingdienst.

Een uitstekende manier om Rotterdam en omstreken te verkennen is per sloep. Naast een enorm havengebied zijn er ook genoeg binnenwateren waar je leuk kunt varen. Heerlijk natuurlijk als je een eigen boot hebt, maar niet iedereen kan zich dat veroorloven. Een sloep huren is dan een leuke optie! En daarvoor hoef je tegenwoordig niet eens ver buiten het centrum te zijn. Bij sloepverhuurbedrijf Geen Boot Wel Varen kun je opstappen bij Steiger@ Café van Zanten naast het Marktplein!

Stadsgedeelte Rotterdam Noord is populairder dan ooit! Vooral het Oude Noorden, de wijk rondom het Zwaanshals, is wat je zou noemen ‘hip and happening’. In deze authentieke negentiende-eeuwse wijk zit je goed als je op zoek bent naar design, fashion, maar ook zeker… FOOD! Een persoonlijke favoriet is Zino’s Urban Bistro, op Zwaanshals 265. Ze noemen zichzelf “de smakelijkste verrassing van het Oude Noorden.” Dat hebben we natuurlijk zelf even voor jullie getest.

De tijden zijn voorbij waarin alleen mensen in vaste loondienst recht hadden op een hypotheek, tegenwoordig kun je ook als zelfstandig ondernemer of zzp’er een hypotheekaanvraag doen. Doe je dit, dan wordt je hele financiële situatie doorgelicht.

Ben je van plan een huis te kopen? Dan wil je natuurlijk niet dat er achteraf (verborgen) gebreken boven water komen. Heb je toch achteraf schade ontdekt? Dan is het vaak erg moeilijk aan te tonen dat het gebrek al aanwezig was voor de koop. Raadzaam is dus om bij aanschaf van een woning een bouwkundige keuring te laten uitvoeren, zodat je zeker weet wat de huidige bouwkundige staat is van de woning.

Als je een woning laat taxeren (officiele waardebepaling), dan willen banken weten of de waarde van de woning op een deugdelijke en onafhankelijke manier door de taxateur is vastgesteld. Daarom worden zowel de taxateurs als de taxatierapporten die ze opmaken gecontroleerd/gekeurd op juistheid en uniformiteit. En die controle en validatie doet de onafhankelijke organisatie NWWI (Het Nederlands Woning Waarde Instituut).

Een waardebepaling wordt in de volksmond vaak door elkaar gehaald met een taxatierapport. Maar de twee hebben nog al een groot verschil. Een waardebepaling is een geen officiële vaststelling van de waarde van een woning. Het is simpelweg gewoon een schatting. De makelaar komt langs en kijkt naar wat een woning zou opleveren als hij verkocht zou worden.

Als je een woning gaat kopen duurt het in de meeste gevallen een tijdje (2-6 weken) voordat de bank je een lening geeft. De bank wil namelijk weten of jij de woning wel kan betalen en of het risico dat de bank loopt wel acceptabel is. Dat moeten ze eerst berekenen.

De tijd waarin je een woning vond door in een magazine of in een etalage te kijken, hebben we gelukkig achter ons gelaten. Nu gaat alles steeds sneller. Bezichtigingen worden via de mobiele telefoon live bijgewoond en er vliegen drones in het rond om woningen perfect in beeld te brengen.